Սնունդը և առողջությունը
Դդմիկի 15 առողջարար հատկանիշները. դեղատոմսեր
![Դդմիկի 15 առողջարար հատկանիշները. դեղատոմսեր Դդմիկի 15 առողջարար հատկանիշները. դեղատոմսեր](up/article/big/file_38243_6415364.jpg)
Դդմիկի քիմիական բաղադրությունը
Դդմիկի 100 գ պտղի էներգետիկ արժեքը 24 կկալ է: Նույն քանակի հումքը պարունակում է 0.3 գ ջուր, 0.4 գ մոխիր, 0.6 գ սպիտակուց, 0.3 գ ճարպեր, 5.6 գ ածխաջրեր: Հարյուր գրամ հում դդմիկի պտղամիսը պարունակում է օրգանիզմին անհրաժեշտ գլյուկոզայի՝ 1 օրվա պահանջարկի 10.7% -ի չափով, ֆրուկտոզա՝ 3.9%, բջջանք եւ պեկտին՝ 5-ական %, օմեգա-3 չհագեցված ճարպաթթու՝ 6% : Պուրիններ՝ 6.7%: Թրթնջուկաթթու՝ թույլատրվող առավելագույն քանակի 5.5% - ի սահմաններում:
Դդմիկի պտղամիսը պարունակում է աչքերի ցանցաթաղանթն ու տեսողությունը պաշտպանող կարոտինոիդ լյուտեին ու դրա իզոմերը հանդիսացող զեոքսանտին՝ 34.5%, նաեւ բետա կարոտին՝ 4%, վիտամին C՝ 19%: B խմբի վիտամիններ. թիամին՝ 3%, ռիբոֆլավին՝ 5%, նիկոտինաթթու եւ պանտոտենաթթու՝ 3 - ական %, պիրիդոքսին՝ 7%, ֆոլիաթթու՝ 5 %, քոլին՝ 18%, բիոտին՝ 1% : Վիտամին K` 3.6%, E-ալֆատոկոֆերոլ՝ 1%:
Մակրոտարրեր: Սիլիցիում՝ 100%, կալիում՝11%, ֆոսֆոր՝ 5%, մագնեզիում՝ 4%, կալցիում՝ 3%, նատրիում՝0.3%, ծծումբ ու քլոր՝ 0%:
Միկրոտարրեր: Բոր՝ 27.4%, ռուբիդիում՝ 22%, վանադիում՝ 15.5%, կոբալտ՝ 11 %, մանգանեղ՝ 10% , պղինձ՝ 5% , նիկել՝ 4.7% , մոլիբդեն՝ 3.7% , երկաթ՝ 3.5% , ցինկ՝ 2.7%, քրոմ՝ 1.8% , սելեն, ֆտոր, յոդ, այլ:
Հասունացած դդմիկի պտղասերմի միջուկը պարունակում է մոտ 50 % ճարպ, հարուստ է փրփրանյութերով:
Ա. Դդմիկն ու հատկապես դրանից ստացված հյութը, բնական հեղուկ է, որի մեջ լուծված օգտակար հյութերը հեշտությամբ են յուրացվում:
Բ. Դդմիկի մեջ կալիումը մոտ 150 անգամ շատ է նատրիումից, որի շնորհիվ հեռացվում են ներքին՝ աննկատ ու արտաքին այտուցները:
Գ. Դդմիկն այն մթերքներից է,որը կարելի է ուտել ամեն օր՝ հում, կիսահում, եփած վիճակում, ունի ցածր կալորիականություն, սակայն արագ է հագեցնում քաղցը: Հրաշալի դիետիկ ուտեստ է նիհարել ցանկացող մարդկանց համար:
Դ. Հում պտղամիսը նպաստում է ստամոքսահյութի արտազատմանը, իսկ եփվածն օգտակար է ստամոքսի բարձր թթվայնության, բորբոքման ու խոցի պարագայում:
Ե. Տիբեթի իմաստունները կարծում են որ կարելի է ուտել օրը մինչեւ 1.5 կգ դդմիկ, ինչի շնորհիվ կակտիվանա աղիների շարժող ուժն ու կկանխարգելվի գիրացումը:
Զ. Կարոտինոիդներն ու ասկորբինաթթուն ամրացնում են օրգանիզմը, չեզոքացնում են ազատ ռադիկալների վնասակար ազդեցությունը, կանխարգելում են վաղաժամ ծերացումը:
Է. Դդմիկի 100 գ պտղամսում պարունակվում է օրգանիզմին անհրաժեշտ սիլիցիումի 100 % -ը: Սիլիցիումը պարզապես անհրաժեշտ է կանանց միոմայի դեպքում:
Ը. Դդմիկը իջեցնում է շաքարի պարունակությունը արյան մեջ, նպաստում է խաղողաշաքարի յուրացմանը:
Թ. Պարունակում է ծանր մետաղները, ռադիոակտիվ տարրերը չեզոքացնող նյութեր:
Ժ. Դդմիկը արյունը մաքրող ու հակաանեմիկ ազդեցություն ունի:
Ի. Կարգավորում է մագնիումի, ֆոսֆորի ու կալցիումի փոխանակումն օրգանիզմում, որի շնորհիվ տրոհվում ու հեռացվում են վնասակար նստվածքները: Կերեք արթրիտների դեպքում:
Լ. Օգտակար է լյարդին, նպաստում է լեղու արտազատմանը:
Խ. Հյութը սպիտակեցնում ու երիտասարդացնում է մաշկը:
Ծ. Ծաղիկն ունի հակաալերգիկ, նյարդերը հանգստացնող հատկություն:
Կ. Սերմը պարունակում է մոտ 50 % ճարպ, մեծ քանակությամբ օմեգա -3 չհագեցված ճարպաթթուներ, բջիջների թաղանթը պաշտպանող լեցիտին:
Դեղատոմսեր դդմիկով. Այտուցներ: Ընտրեք թարմ, նոր հասունացող 20-25 սմ երկարության պտուղը, շոգեխաշեք կեղեւի հետ միասին, կերեք օրը 100 գ առանց համեմելու կամ կերեք օրը 15-25 հատ չբոված սերմ:
Զարկերակային բարձր ճնշում, այտուցվածություն: Խմեք դդմիկի թարմ հյութ՝ 50-ական մլ, օրը 3 անգամ, ուտելուց 1.5 ժամ առաջ կամ հետո:
Երիկամների հիվանդություններ, ցիստիտ: Խմեք դդմիկի թարմ հյութ՝ 70-ական մլ, օրը 2 անգամ, ուտելուց կես ժամ առաջ:
Հոդատապ,, օստեոխոնդրոզ, ճարպակալում: Կերեք դդմիկի թարմ քերուկը՝ առաջին օրը 1-ական ճ. գ.՝ 2 անգամ, ուտելուց կես ժամ առաջ: Յուրաքանչյուր հաջորդ օրը ավելացրեք 1-ական ճ. գ.՝ 10-րդ օրից կերեք 10-ական ճ. գ. ( մոտ 100 գ), օրը 2 անգամ:
Ստամոքսահյութի բարձր թթվայնություն, ստամոքսի , ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքումներ: Կերեք շոգեխաշած դդմիկի պտղամիսը՝ առաջին օրը 1-ական ճ. գ.՝ 3 անգամ, ուտելուց անմիջապես առաջ: Աստիճանաբար ավելացրեք չափաբաժինը՝ մինչեւ 50 գ ՝ օրը 3 անգամ:
Շագանակագեղձի բորբոքում: Հասունացած դդմիկի սերմը տրորեք, 100 գ հումքը լցրեք 500 մլ եռջրի մեջ, 10 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա, 1 ժամ թրմեք, քամեք: Հումքը մզեք ու ստացված հեղուկը խառնեք թուրմի հետ: Խմեք 50-ական մլ՝ օրը 3 անգամ, ուտելուց կես ժամ առաջ:
Նեւրոզ, նյարդային լարվածություն, անքնություն: Փոշիացրեք հասունացած դդմիկի չբոված, չոր սերմի միջուկը: 1 ճ. գ. հումքը լցրեք 50 մլ ջրի մեջ, խառնեք ու խմեք ուտելուց 15 րոպե առաջ՝ օրը 3 անգամ:
Ալերգիա, մաշկային հիվանդություններ: Դդմիկի 2 ճ. գ. թարմ կամ 1 ճ. գ. չորացրած ծաղիկները 1 ժամ թրմեք 200 մլ եռջրում, քամեք: Խմեք 50-ական մլ՝ օրը 4 անգամ, ուտելուց կես ժամ առաջ: ,
Հեպատիտներ, խոլեցիստիտ: Դդմիկը մանրացրեք, 100 գ հումքը լցրեք 200 մլ եռացող կաթի մեջ, 2-3 րոպե եփեք: Կերեք օրվա ընթացքում: Նույն կերպ եփեք 100 գ գազարի ու դդմիկի (1 :1 ) խառնուրդը:
Շաքարային դիաբետ: Վերոգրյալ բոլոր դեղատոմսերի օգտագործման դեպքում նվազում է շաքարի պարունակությունը արյան մեջ:
ԶԳՈւՇԱՑՈւՄ: Տապակած դդմիկը հակացուցված է աթերոսկլերոզի, ենթաստամոքսային գեղձի ու լեղապարկի բորբոքումների դեպքում: Դդմիկի հում պտղամիսը խորհուրդ չի տրվում ստամոքսահյութի բարձր թթվայնության պարագայում՝ ստամոքսաբորբի, պանկրեատատի, ստամոքսի ու 12-մատնյա աղու խոցի դեպքում:
![](images/calendar.png)
Կարդացեք նաև
![Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_63974_6077936.jpg)
Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...
![](images/calendar.png)
![Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_63444_6922409.jpg)
Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...
![](images/calendar.png)
![Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am](up/article/small/file_62671_8628865.jpg)
Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...
![](images/calendar.png)
![ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը](up/article/small/file_62142_1182376.jpg)
Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...
![](images/calendar.png)
![ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին](up/article/small/file_62110_7625332.jpg)
Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...
![](images/calendar.png)
![Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_62083_6796040.jpg)
Միզապարկի քարերի առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...
![](images/calendar.png)
![Գինին և առողջությունը Գինին և առողջությունը](up/article/small/file_61429_2830342.jpg)
Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...
![](images/calendar.png)
![Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_61405_2786846.jpg)
Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...
![](images/calendar.png)
![Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_61361_9970613.jpg)
Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...
![](images/calendar.png)
![Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am](up/article/small/file_61360_7884369.jpg)
Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...
![](images/calendar.png)
![Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am](up/article/small/file_61322_1151595.jpg)
Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը: Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...
![](images/calendar.png)
![Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com](up/article/small/file_61171_4195308.png)
Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...
![](images/calendar.png)
![Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am](up/article/small/file_61069_8520252.jpg)
Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...
![](images/calendar.png)
![Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4 Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4](up/article/small/file_60184_4609941.jpg)
Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...
![](images/calendar.png)
![](images/white_bl.gif)
![](images/white_br.gif)
![](images/white_tr.gif)
![](images/white_tl.gif)
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
-
Ժողովրդական դեղամիջոցներ
-
Հղիություն. 4-րդ ամիս
-
Հղիություն. 7-րդ ամիս
-
Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
-
«Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
-
Հղիություն. 6-րդ ամիս
-
Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
-
Ամուսնական առաջին գիշերը
-
Ընկերության մասին
-
Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
-
Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
-
Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
-
Դդում
-
Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
-
Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
-
Սեռական գրգռում
-
Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
-
Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
-
Չիչխանի օգտակար հատկությունները
-
Հղիություն. 1-ին ամիս
-
Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
-
Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
-
Դիմակներ` մազերի համար
-
Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
-
Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
-
Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
-
Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
-
Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
-
Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
-
Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
-
Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
-
Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
-
Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
-
Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
-
ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
-
Իրիդիոսքրինինգ
-
Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն